Celulózový výluh zo siete

Prinášam výber zaujímavých článkov, ktoré sa urodili v oblasti farmácie a lekárenstva tento týždeň.

A začneme, pre nás lekárnikov, hlavne pre kolegov, klinických farmaceutov, smutnou správou. Lieky budú podľa genetického kódu vyberať počítače.

„Software by měl fungovat tak, že po zadání informace o genetickém kódu pacienta bude schopen předpovědět, jak proteiny v těle nemocného zareagují na určitý lék. Projekt směřuje do personalizace medicíny – pacientům by se předepisovaly léky podle toho, jaké mají genetické predispozice, řekl ČTK Jiří Damborský z Masarykovy univerzit“ Zdroj: Brněnští vědci vyvíjí program, jenž lidem předepíše léky na míru

V Čechách začal od nového roku platiť balík reformných zákonov na ozdravenie verejných financií. Okrem iného zavádzajú poplatky za ošetrenie a poplatky za výber liekov na recept. Je to veľmi podobné, ako to bolo za predchádzajúcej vlády na Slovensku. U lekára sa platí poplatok 30 Kč, na pohotovosti 90 Kč a v lekárni za položku (nie počet balení, ale druhy liekov) 30 Kč. Pri hospitalizácii je to 60 Kč za deň. Tieto poplatky platí aj cudzinec, teda aj my, Slováci, keď navštívime v Čechách lekára kvôli nejakému akútnemu problému. Pre úplnosť doplním, že sa treba preukázať medzinárodnou kartičkou poistenca a všetka starostlivosť pôjde na úhradu poisťovne, vrátane úhrady za lieky. Poplatky a doplatky za lieky ale treba zaplatiť.

Rovnako ako na Slovensku, aj Česi si užívajú pôrodné bolesti:
Advokát: Pro lékaře bude problém vymoci od dlužníků poplatek, Lékařka si připadá jako hokynářka, automatům se kroutí papír. A aj nejaká tá chybička sa vlúdila: Kvůli chybě musí chronicky nemocní kojenci u lékaře platit.

Zaujímavosťou, ktorú sme na Slovensku nemali, je, že sa obmedzila celková suma, ktorú pacient zaplatí za rok na poplatkoch u lekára a doplatkoch za lieky. Pokiaľ niekto zaplatí viac ako 5000 Kč, peniaze nad túto sumu mu vráti poisťovňa. Akokoľvek je v Čechách zavedenie poplatkov kritizované, tento prvok si zaslúži pochvalu.

Teraz nahliadneme do dvoch štúdii. Jedna porovnávala výkonnosť lekárov z terénu voči lekárom z nemocnice. Zistili zaujímavý fakt, že lekári z nemocnice liečili lacnejšie a rýchlejšia ako lekári z terénu.

„Results As compared with patients cared for by general internists, patients cared for by hospitalists had a modestly shorter hospital stay (adjusted difference, 0.4 day; P<0.001) and lower costs (adjusted difference, $268; P=0.02) but a similar inpatient rate of death (odds ratio, 0.95; 95% confidence interval [CI], 0.85 to 1.05) and 14-day readmission rate (odds ratio, 0.98; 95% CI, 0.91 to 1.05). As compared with patients cared for by family physicians, patients cared for by hospitalists had a shorter length of stay (adjusted difference, 0.4 day; P<0.001), and the costs (adjusted difference, $125; P=0.33), rate of death (odds ratio, 0.95; 95% CI, 0.83 to 1.07), and 14-day readmission rate (odds ratio, 0.95; 95% CI, 0.87 to 1.04) were similar." Zdroj: Outcomes of Care by Hospitalists, General Internists, and Family Physicians

(Dĺžka hospitalizácie bola o 0,4 dňa kratšia, o 268 dolárov lacnejšia, pričom úmrtnosť pacientov a množstvo opätovných hospitalizácii bolo rovnaké.)

Druhá štúdia sa zaoberala suplementáciou (náhradou) testosterónu u starších mužov a jej vplyvu na rôzne parametre:

„Testosterone supplementation for 6 months did not affect functional status or cognition in older men with low-normal testosterone levels, but it increased lean body mass and had mixed metabolic effects, according to the results of a double-blind, randomized controlled trial reported in the January 2 issue of the Journal of the American Medical Association.“ Zdroj: Testosterone Supplementation May Increase Lean Body Mass in Older Men

(Doplňovanie testosterónu neovplyvňovalo funkčný status, kondíciu a schopnosť myslenia, malo však pozitívny vplyv na množstvo svalovej hmoty a množstvo tuku. Externé dopĺňanie testosterónu malo aj rôzne metabolické efekty (vplyv na inzulínovú rezistenciu a hladinu cholesterolu))

Viac podrobností je v odkazovaných článkoch. V prípade, že máte záujem o podrobnejšie rozobratie problematiky, ozvite sa do komentárov. V prípade hlbšieho záujmu môžem pripraviť podrobnejší článok na konkrétnu tému.

Na záver si dáme správu z oblasti veľmi populárnej. Veď ktorý rodič by sa nepotešil, keby po zaočkovaní svojho dieťaťa nemal na to dieťa kokaín žiaden vplyv? Informácia pochádza z článku Experimental Vaccine Could Vanquish Cocaine Habit